Aardbeienjam met verlaagd suikergehalte:

Ingrediënten:

800 gram aardbeien (gekookt)
400 gram suiker
25 gram geleipoeder

Zie 'Potten vullen met jam, chutney of zoet/zure producten'.

Bereiding:

  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer de aardbeien.
  • Weeg de pan waarin de aardbeien gekookt worden en schrijf het gewicht op.
  • Breng de aardbeien (zonder water) langzaam aan de kook.
    Laat alles nog ruim 10 minuten zachtjes doorkoken.
    Let op: Kokende jam is gloeiend heet: veel heter dan kokend water.
  • Zet de pan af.
  • Pureer met een staafmixer, pas op dat het niet spettert.
  • Leg een onderzetter op de weegschaal en weeg de pan voorzichtig. Bereken het gewicht van de aardbeiensap.
  • Meng de suiker met de geleipoeder, voeg het toe aan het aardbeiensap en laat de massa nog 2 minuten koken.
    (Laat niet te lang koken, dan werkt de pectine in de geleisuiker niet meer.)
  • Vul de potten.
  • De schoongemaakte potten direct sluiten en 5 minuten ondersteboven zetten.

Gehalte suiker en aardbeien:

Ingrediënt
Gewicht  
Suiker    
Suiker  
 
(gram)   
(%)      
(gram)  
 
Aardbeien  
800     
5.0     
40.0  
Suiker  
400     
100.0     
400.0  
Geleipoeder  
25     
32.0     
8.0  
 
--------    
 
--------  
 
1225    
 
448.0  


      Suiker in eindproduct is 36.6 %

      Aardbeien in eindproduct is 65.3 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereken het suikergehalte in jam of siroop (klik hier).

Opmerking:

  • Gewone jam moet wettelijk minimaal 35 procent fruit en minimaal 55 procent suiker bevatten.
    Jam met minder suiker mag officieel geen jam heten, tenzij voluit 'jam met verlaagd suikergehalte'. Omdat jam met weinig suiker snel bedreft, moet jam na openen in de koelkast bewaard worden.
  • Het gewicht van 100 ml jam is ongeveer 110 gram.
  • Dunne jam is prima te gebruiken als siroop op ijs in yoghurt.