Courgettejam met Italiaanse kruidenCourgettejam

Ingrediënten:

1 kilo schoongemaakte courgettes
1 kilo geleisuiker
1 citroen
1 sinaasappel

Bereiding:

  • Snij de courgettes (schillen hoeft niet) en verwijder met eventueel het zachte gedeelte van het zaad.
  • Rasp de courgette en rasp ook de schil van de citroen.
  • Pers de citroen en de sinaasappel uit.
  • Breng de geraspte courgette, de citroenrasp, het citroen- en sinaasappelsap onder voortdurend omscheppen langzaam aan de kook.
    Laat alles nog ruim 10 minuten zachtjes doorkoken.
    LET OP: Kokende jam is gloeiend heet: veel heter dan kokend water.
  • Pureer eventueel nog met een staafmixer.
  • Voeg de geleisuiker toe en laat de massa nog 3 minuten flink bruisend koken.
    (Laat niet te lang koken, dan werkt de pectine in de geleisuiker niet meer.)
  • De schoongemaakte potten * direct sluiten en 5 minuten ondersteboven zetten.

  • Zie verder 'Potten vullen met chutney, zoet/zure producten of jam'.

Gehalte suiker:

Ingrediënt
Gewicht  
Suiker    
Suiker  
 
(gram)   
(%)      
(gram)  
 
Courgettte  
1000     
2.4     
24.0  
Geleisuiker  
1000     
99.0     
990.0  
Sinaasappelsap  
80     
9.1     
7.3  
Citroensap  
80     
10.0     
8.0  
 
--------    
 
--------  
 
2160     
 
1029.3  


      Suiker in eindproduct is 47.7 %

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereken het suikergehalte in jam of siroop (klik hier).

 

Variatie tip:

voeg 2 theelepels italiaanse kruiden en 2 theelepels kaneel toe.