Aalbessensiroop:

Ingrediënten:

  • 750 gram aalbessensap gekookt (uit roerzeef)
  • 280 gram geleisuiker

Zie 'Potten vullen met jam, chutney of zoet/zure producten'.

Bereiding:

  • Was de aalbessen
  • Weeg de pan waarin de aalbessen gekookt worden
  • Breng de aalbessen (zonder water) langzaam aan de kook.
    Laat alles nog ruim 10 minuten zachtjes doorkoken.
    Let op: Kokende siroop is gloeiend heet: veel heter dan kokend water.
  • Zet de pan af.
  • Gebruik een roerzeef om te voorkomen dat pitjes en stokjes in de siroop komen.
  • Weeg de pan voorzichtig (leg een onderzetter op de weegschaal) en bereken het gewicht van de aalbessensap.
  • Voeg de geleisuiker toe aan de aalbessensap en laat de massa nog 2 minuten koken.
    (Laat niet te lang koken, dan werkt de pectine in de geleisuiker niet meer.)
  • Vul de potten.
  • De schoongemaakte potten direct sluiten en 5 tot 10 minuten ondersteboven zetten.

Berekening suikergehalte:

Ingrediënt
Gewicht  
Suiker    
Suiker  
 
(gram)   
(%)      
(gram)  
 
Aalbessen    
750     
6.0     
45.0  
Geleisuiker  
280     
99.0     
277.2  
 
--------    
 
--------  
 
1030     
 
322.2  


      Suiker in eindproduct is 31.3 %

      Aalbessen in eindproduct is 72.8 %

 

 

 

 

 

 

 

 

Serveersuggestie:

Heerlijk over vanille(yoghurt) of vanille ijs.

 

Bereken het suikergehalte in siroop of jam (klik hier).

Opmerking:

Prijzen (juni 2022):
- kristalsuiker = 0.65 euro per kilogram,
- geleisuiker = 1.58 tot 2.03 euro per 50 gram.
- gelei poeder = 2.09 euro per 50 gram.