Aardbeiensiroop:

Ingrediënten:

800 gram aardbeien gekookt
400 gram suiker
8 gram geleipoeder

Zie 'Potten vullen met jam, chutney of zoet/zure producten'.

Bereiding:

  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer de aardbeien.
  • Weeg de pan waarin de aardbeien gekookt worden en schrijf het gewicht op.
  • Breng de aardbeien (zonder water) langzaam aan de kook.
    Laat alles nog ruim 10 minuten zachtjes doorkoken.
    Let op: Kokende siroop is gloeiend heet: veel heter dan kokend water.
  • Zet de pan af.
  • Pureer met een staafmixer, pas op dat het niet spettert.
  • Leg een onderzetter op de weegschaal en weeg de pan voorzichtig. Bereken het gewicht van de aardbeiensap.
  • Meng de suiker met de geleipoeder, voeg het toe aan het aardbeiensap en laat de massa nog 2 minuten koken.
    (Laat niet te lang koken, dan werkt de pectine in de geleisuiker niet meer.)
  • Vul de potten.
  • De schoongemaakte potten direct sluiten en 5 minuten ondersteboven zetten.

Gehalte suiker en aardbeien:

Ingrediënt
Gewicht  
Suiker    
Suiker  
 
(gram)   
(%)      
(gram)  
 
Aardbeien  
800     
5.0     
40.0  
Suiker  
400     
100.0     
400.0  
Geleipoeder  
8     
32.0     
2.6  
 
--------    
 
--------  
 
1208     
 
442.6  


      Suiker in eindproduct is 36.6 %

      Aardbeien in eindproduct is 66.2 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereken het suikergehalte in jam of siroop (klik hier).